Η πρώτη ενασχόληση μου με υπολογιστές ξεκίνησε στο μακρινό σήμερα 1993, τότε πρωτόβγαιναν τα περίφημα Windows 3 και 3,1 και χρειάζονταν το Dos προκειμένου να εγκατασταθούν. Οι νεότεροι χρήστες ίσως να αγνοούν τελείως την ύπαρξη αυτού του λειτουργικού που δουλεύαμε έχοντας δίπλα ένα ογκώδες βιβλίο για να θυμόμαστε τις εντολές χώρια που τα αρχεία μπορούσαν να αποθηκευτούν μόνο με οκτώ γράμματα και για πολυτονικά κείμενα μόνο στη σφαίρα της φαντασία μας τότε.
Από εκείνη την εποχή έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, τόσο στα λειτουργικά Windows όσο και στο Office της Microsoft. Χαρακτηριστικά θυμάμαι το Word2 κειμενογράφο ξεχωριστό πρόγραμμα και το word 6 που αγόρασα τότε σε 12 δισκέτες και χρειαζόμουν 2 ώρες και παραπάνω για την εγκατάσταση του. Η πρώτη μεγάλη εργασία που έκανα ήταν με το πλήρες πλέον microsoft Office 97 στα Windows 98, τότε κυκλοφόρησε και ο πολυτονιστής της Matzenta που για να τον ενεργοποιήσω έπρεπε να πάρω τηλέφωνο στην εταιρία να δώσω τον αριθμό της σειράς να μου δώσει έναν κωδικό για να εμφανίσω τον κριμένο κωδικό και να μου δώσει την επαλήθευση της ενεργοποιήσεως, όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση πως εν τω μεταξύ δεν θα είχε πέσει η σύνδεση στο διαδίκτυο.
Έκτοτε πολλές άλλες εργασίες ολοκληρώθηκαν με τα προγράμματα του Office Microsoft, κείμενα, υπολογιστικά φύλλα και βάσεις δεδομένων αλλά και υπερβολικά μεγάλος αριθμός φωτογραφιών που επεξεργάστηκα με το corel ήταν η ενασχόληση μου. Το καιρό που διακονούσα στην ωραία Σάμο ασχολήθηκα και με την κοινωνική δικτύωση και έγινα Blogger.
Όλα αυτά μέχρι πριν από τρία χρόνια που έπαθα το πρώτο ισχαιμικό εγκεφαλικό και παρέδωσα οριστικά την υπηρεσία μου, ησυχάζοντας πλέον.
Χωρίς αντικείμενο εργασίας τώρα άρχισα να πειραματίζομαι με το υπολογιστή μου με τον οποίο είμαι εξαρτημένος. Και παλιά που σε μια επισκευή δεν μπορούσα να ξεκινήσω ένα μηχάνημα χωρίς δισκέτα dos ρωτώντας και μαθαίνοντας προμηθεύτηκα τον μονομάχο σε linux που βρήκε τον δίσκο και μετά εγκαταστάθηκαν τα Windows εύκολα. Τώρα είναι η ευκαιρία να μάθω περισσότερα για τα linux.
Σ’ ένα σεμινάριο που έκανα έλεγα πως η γνώση όταν μοιράζεται πολλαπλασιάζεται, έτσι εφαρμόζοντας αυτήν την λογική γράφω αυτήν την ανάρτηση.
Το πιο σημαντικό είναι δωρεάν, για όσους έχουν πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής τους (σαν εμένα) για προγράμματα και υλικά είναι πολύ σημαντικός παράγων. Υπάρχουν πολλές διανομές (όπως ονομάζονται) θα έλεγα εκδοχές για κάθε επίπεδο χρήστη από τον αρχάριο έως τον προγραμματιστή που θα θελήσει να προσθέσει ή να αφαιρέσει και γενικά να φέρει στα μέτρα του τον υπολογιστή του. Εγκατέστησα στον καλό μου υπολογιστή το ubuntu μαζί με τα Windows 10 και εξεπλάγην από τις δυνατότητες που διαθέτει, από την πλήρη σουίτα γραφείου, την επεξεργασία εικόνας ήχου και βίντεο με επαγγελματικού επιπέδου προγράμματα μέχρι τα παιχνίδια δεν λείπει τίποτα. Έλεγχος και αναβαθμίσεις αυτόματα και ένα μεγάλο forum για να λύσει όποιες απορίες προκύψουν. Η μόνη δυσκολία που έχω είναι η εγκατάσταση του εκτυπωτή canon 495 δεν είναι συμβατός, πλήθος όμως άλλων της ιδίας εταιρίας είναι συμβατοί, το pixma είναι πλέον παρωχημένη τεχνολογία.
Απέτυχα να δοκιμάσω στον δεύτερο υπολογιστή, ένα σταθερό μικρών δυνατοτήτων με μόνο μια μητρική πλακέτα, το depian που φημίζεται ως το σταθερότερο linux και το faedra, μπόρεσα όμως μετά από έρευνα και δοκιμαστικά να βάλω το MXLinux και είπα (-Τώρα το φτιάξανε, τόσα χρόνια που ήτανε;)είναι πλήρες με όλη την σημασία της λέξεως ΠΛΗΡΕΣ.
Με ευκαιρία παραμετροποιήσεως μέχρι και των εικονιδίων των εφαρμογών, όλα σε γραφικό περιβάλλον, τα πάντα στην ελληνική γλώσσα, στα παιχνίδια υποφέρει αλλά απευθύνεται σε εργαζόμενους και δημιουργικούς χρήστες.
Οι χρήστες του linux σύμφωνα με έρευνες δεν ξεπερνούν το 4% των χρηστών σε σύγκριση με τους χρήστες των windwos 87% και το υπόλοιπο αφορά το Mac. Εδώ πρέπει να θαυμάσουμε την προνοητικότητα και εξυπνάδα του Μπίλυ που σε κάθε υπολογιστή που πουλιέται παρέχει τα Windows, υποχρεώνοντας τις μικρές εταιρίες λογισμικού να προσαρμόζονται και στο τέλος να τις αφομοιώνει. Άλλο θέμα είναι και οι επιθέσεις ιών από τις εταιρίες οι οποίες πωλούν αντιική προστασία, που στα linux δεν υπάρχουν, διότι αφορά μικρό πελατολόγιο.
Γενικά θα παρομοίαζα τους χρήστες των Windows με οδηγούς αυτοκινήτων που είναι χιλιάδες σε χιλιάδες δρόμους, με φανάρια μποτιλιαρίσματα, τροχαία τρακαρίσματα, συνεργία και φαναρτζίδικα σε αντίθεση με τους χρήστες του linux με οδηγούς ταχύτητος που τρέχουν στις πίστες των ράλι φορώντας κράνος, είναι και λίγο μηχανικοί και σίγουρα μπορούν να οδηγήσουν και στον δρόμο ασφαλέστερα.