Δεν πρέπει να απορρίπτουμε κανένα: Αυτά είναι τα επτά είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε
Όταν όλα γύρω μας κινούνται τόσο γρήγορα και πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, είναι λογικό να εξαντλούμαστε και να χρειαζόμαστε στιγμές πραγματικής και βαθιάς χαλάρωσης. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η πραγματική ξεκούραση για τον οργανισμό μας είναι μόνο ο ύπνος.
Βεβαίως, ο ύπνος προσφέρει ξεκούραση, αλλά δεν είναι αρκετός για να νιώθουμε πάντα φρέσκοι. Με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να ξεκουραστούμε ώστε να νιώσουμε πραγματικά ανανεωμένοι;
Σωματική ξεκούραση
Η σωματική ξεκούραση συμπεριλαμβάνει τον ύπνο (βραδινό και μεσημεριανό), αλλά και την ελαφριάς μορφής γυμναστική. Περπάτημα, γιόγκα, stretching και μασάζ είναι από τους πιο απλούς τρόπος να χαλαρώσει το σώμα και να νιώσει ευεξία. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο και σε κάτι από αυτά, προκειμένου να απελευθερώσει το σώμα την ένταση που συσσωρεύει καθημερινά.
Ψυχική ξεκούραση
Όλοι έχουμε μέσα μας πράγματα που μας κουράζουν, μας αγχώνουν και μας πιέζουν καθημερινά. Για αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε συχνά διαλείμματα από τις υποχρεώσεις μας. Να ασχοληθούμε με δραστηριότητες και χόμπι που μας κάνουν χαρούμενους. Η καταγραφή των σκέψεων σε ημερολόγιο είναι επίσης ένας ωραίος τρόπος για να αποφορτιστούμε ψυχικά, όπως και η μουσική.
Ξεκούραση των αισθήσεων
Μπορεί να ακούγεται περίεργο ή αστείο, αλλά και οι αισθήσεις μας χρειάζονται ξεκούραση. Τα έντονα φώτα, οι οθόνες των υπολογιστών, η πολλή φασαρία ή οι πολλαπλές συζητήσεις μας κουράζουν περισσότερο από όσο νομίζουμε. Για αυτό είναι σημαντικό να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα μας χωρίς κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστή, προκειμένου να επιτρέψουμε στον εγκέφαλό μας να κάνει ένα διάλειμμα από την υπερ – πληροφόρηση. Ο διαλογισμός είναι μία πολύ χρήσιμη τεχνική για την επικέντρωση στο εδώ και τώρα και συνεπώς την ξεκούραση των αισθήσεων.
Επαγγελματική ξεκούραση
Εάν η δουλειά σου απαιτεί πνευματική εργασία και δημιουργικότητα, τότε είναι αναμενόμενο να έρθει το burnout κάποια στιγμή. Το να πιέζεις τη δημιουργικότητα σου θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα επομένως ένα διάλειμμα από τις εργασιακές υποχρεώσεις θα σε φρεσκάρει και θα σου φέρει νέες, ανανεωμένες ιδέες για το μέλλον. Ένας άλλος τρόπος να φουντώσεις τη δημιουργικότητα σου είναι και το να αυξήσεις τις πηγές έμπνευσής σου. Επισκέψου νέα μέρη, (ή παλιά αγαπημένα), μουσεία, εκθέσεις και δώσε έμφαση στη σχέση σου με τη φύση. Έτσι θα ανανεώσεις τη δημιουργικότητα σου αλλά και τον εαυτό σου ως σύνολο!
Συναισθηματική ξεκούραση
Τα συναισθήματα θέλουν και αυτά μερικές φορές λίγο χώρο είτε για να τα εκφράσεις, είτε για να τα κατανοήσεις και να τα αναλύσεις. Βέβαια, αυτή δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Χρειάζεται απόσταση και αντικειμενικότητα ώστε να δεις τον εαυτό σου από μακριά και να παρατηρήσεις τα συναισθήματά σου. Όμως είναι μία διαδικασία που θα σε βοηθήσει τόσο στη σχέση με τον εαυτό σου, όσο και στη σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους.
Κοινωνική ξεκούραση
Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι η επαφή σου με μερικούς ανθρώπους σε αναζωογονεί ενώ με άλλους σε εξαντλεί. Το ένστικτό σου μπορεί να σου πει πολλά για τους ανθρώπους γύρω σου. Προσπάθησε να διακρίνεις τους «φωτεινούς» ανθρώπους γύρω σου που σε εμπνέουν και σου βγάζουν τον καλύτερό σου εαυτό. Αν δε σου είναι εύκολο να βρεις τέτοιους ανθρώπους, τότε γίνε εσύ ένας τέτοιος άνθρωπος και σίγουρα θα τους προσελκύσεις.
Πνευματική ξεκούραση
Στην πνευματική χαλάρωση εντάσσονται τα συναισθήματα του «ανήκειν», της «αποδοχής» και του «σκοπού», στοιχεία που κάθε άνθρωπος χρειάζεται για να νιώθει πλήρης και ολοκληρωμένος. Για αυτό, είναι σημαντικό να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου και να εξελίσσεσαι χρόνο με το χρόνο. Το να μαθαίνεις, να μοιράζεσαι τη γνώση αλλά και να βοηθάς τους άλλους είναι πολύ θεραπευτικό και μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.